Le Plan incliné de Ronquières

Condities COVID-19 Waarschuwing: de site is momenteel gesloten en dus ontoegankelijk.

Het hellend vlak van Ronquières is iets wat je moet ontdekken, niet in het minst omdat het bezoek ook een prachtig uitzicht biedt op de streek, en daarnaast is er ook het spektakelparcours ‘Een boot, een leven’ ... uniek in zijn soort. 

Bezoek aan het hellend vlak van Ronquières

Eens je voorbij het loket bent waar je kaartjes kan kopen, brengt de panoramische lift jou snel tot bij de glazen loopbruggen en de informatiebordjes. Het is de ideale plek om het verkeer van de boten te observeren en het bewegen van de bakken. Aan de ingang van het spektakelparcours ‘Een boot, een leven’ krijg je als bezoeker een koptelefoon op het hoofd, en kom je zo allerhande zaken te weten over de heel bijzondere wereld van de binnenschippers. En als je ten slotte alsmaar hoger komt en de top van de toren bereikt, dan heb je een prachtig uitzicht op de streek en het hellend vlak. Bij mooi weer zie je onder andere de Leeuw van Waterloo en het Atomium van Brussel.

Wandelen rond het hellend vlak van Ronquières

Er zijn tal van trajecten per fiets of te voet langs het hellend vlak, en er zijn ook de bewegwijzerde parcours van het Réseau Autonome des Voies Lentes (RAVeL). Langs het hellend vlak volg je de rails op het didactisch pad van ongeveer 1,5 km met informatiebordjes over het bouwwerk en zijn werking.

Het langste hellend vlak ter wereld

De constructie bestaat uit 2 bakken gevuld met water van 91 m op 12 m, en die tussen de 5.000 en 5.700 ton wegen, die volledig onafhankelijk werken en waarin de boten binnenvaren.

Het zijn als het ware badkuipen op wieltjes die de vaartuigen vervoeren over een afstand van 1432 m die het hoge en het lage niveau van het hellend vlak scheiden.

Dit hellend vlak maakt dat de binnenschippers aanzienlijk veel tijd kunnen winnen als je dit vergelijkt met de tijd om langs de andere sluizen te gaan. Maar het meest bijzondere aan dit principe is dat er heel wat water wordt bespaard op het kunstmatig aangelegd kanaal, in tegenstelling tot de traditionele systemen.

De 150 m hoge toren is een echt symbool van Belgische knowhow en domineert op trotse wijze het hellend vlak, gebouwd op een volledig kunstmatig aangelegd kanaal dat boten met grote tonnages de mogelijkheid biedt om zo de verbinding te maken met de Belgische natuurlijke stroomgebieden.

Het Kanaal Charleroi-Brussel

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog start België werken om de vaarwateren toegankelijk te maken tot 1350 ton. Voor de verbinding Charleroi-Brussel worden er tal van oplossingen en trajecten overwogen met in het bijzonder de uitdaging om een verval van 68 m te overbruggen bij het dorpje Ronquières. Uiteindelijk wordt er gekozen voor de oplossing van het hellend vlak, een veel zuiniger oplossing qua water dan een opeenvolging van sluizen. De werken starten op 15 maart 1962 en de constructie wordt in werking gesteld in april 1968. Oorspronkelijk werd het kanaal Charleroi-Brussel gebruikt voor de steenkoolontginning, maar nu is het vooral een transitweg naar Frankrijk, Nederland en Duitsland.

De kanaalbrug van het hellend vlak van Ronquières

De brug wordt gedragen door 70 kolommen van 2 m diameter, is 290 m lang en 59 m breed en draagt een last van ongeveer 100.000 ton water. De brug dient als wachthaven vooraleer de boten de oversteek maken. Je wordt een beetje sprakeloos bij het zien van zo’n gigantische betonnen vogel met uitgespreide vleugels.

Of je nu alleen bent, met het gezin, met vrienden of in groep, de vzw Voies d'Eau du Hainaut biedt jou tal van mogelijkheden om kennis te maken met het Hellend Vlak van Ronquières.

 

Plan Incliné de Ronquières, Route Baccara 1w, 7090 Ronquières

Onze andere bezoeken

De Kabellift van Strépy-Thieu

Het historisch Canal du Centre

Logo Wallonie Destination Qualité
Logo Access-i
Logo Centrissime
Logo Wallonie