Het historisch Canal du Centre

Maak kennis met de hydraulische liften van het Centrumkanaal, met de unieke industriële erfgoedsites van de centrumstreek, beschermd door de UNESCO.

Boottocht op het historisch Centrumkanaal

Op het Centrumkanaal worden er dagelijks twee boottochten georganiseerd die vertrekken aan de Kabellift van Strépy-Thieu, naar de machinezaal van de hydraulische liften 2 en 3 in Strépy-Bracquegnies, langs de eerste automatische sluis van Wallonië en met oversteek aan de hydraulische lift nr. 4 in Thieu.

Het traject van het kanaal veranderde het leven in de dorpen die het doorkruist, want vaak werden de dorpen in tweeën gesplitst. Dit is des te frappanter als je op het historisch Centrumkanaal vaart aan boord van een boot van de Voies d’Eau du Hainaut!

Het interessante aan de excursie is dat je aan boord van een boot meegaat in de hydraulische lift, langs de automatische sluis van Thieu komt en langs de mobiele bruggen.

Uitzonderlijk binnenvaarterfgoed

De bouwwerken werden erkend als internationaal uitzonderlijk en werden door de UNESCO in 1998 opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed van de Mensheid.

Met de ontwikkeling van de industriële activiteiten van de regio, die voornamelijk verband houden met steenkool, stelde zich uiteraard het probleem van het vervoer van de koopwaar. Tussen het Kanaal Charleroi -Brussel en dat van Bergen naar Condé, waren de hellingen te aanzienlijk om efficiënt sluizen te kunnen installeren.

De vier hydraulische liften voor boten die gegroepeerd zijn op een kort segment van het historisch Centrumkanaal, vormen uiterst hoogwaardige industriële monumenten. Met het kanaal zelf en de daarmee verbonden structuren bieden ze een opmerkelijk goed bewaard en volledig industrieel voorbeeld van het einde van de XIXde eeuw.

De liften werden gebouwd tussen 1888 en 1917 en bieden de mogelijkheid om een totaal niveauverschil van 66 meter te overbruggen op het Centrumkanaal dankzij één energiebron: water!

Er werden in die tijd en in het begin van de XXste eeuw acht hydraulische bootliften gebouwd, de vier liften van het Centrumkanaal zijn de enige ter wereld die nog origineel zijn.

Een tocht op het Centrumkanaal

In 2002 zorgde de inwerkingstelling van de Kabellift van Strépy-Thieu ervoor dat het goederenvervoer kon verscheept worden via het nieuwe kanaal dat geschikt is voor vaartuigen van 1350 ton. De hydraulische liften werken vandaag enkel voor de pleziervaart ... en daar zijn de toeristen en de watersporters heel blij mee!

Dit roemrijke industriële verleden biedt ook jaagpaden, groene trajecten in de stad, echte plekken om tot rust te komen. De prachtige natuur nodigt dan ook uit om erop uit te trekken, te voet of met de fiets.

De machinezaal in lift nr. 3

Naast de liften zelf is er ook het metalen kantwerk dat liefhebbers van industriële schoonheid zal kunnen bekoren, de machinezaal van lift nr. 3 – voor de liften 2 en 3 – is ook een bezoekje waard. In het bouwwerk dat oogt als een burcht treffen we ingenieuze mechanismen aan die ervoor zorgen dat de liften werken zonder dat er andere energie wordt gebruikt dan water: een heel ecologisch systeem dat wordt uitgelegd tijdens het audio-geleid bezoek!

Bij het binnenkomen van het gebouw voor toerisme is er een fietsenverhuurpunt dat liefhebbers de mogelijkheid biedt om in alle veiligheid langs de jaagpaden te fietsen en zodoende op eigen tempo kennis te maken met de verschillende bouwwerken van de binnenvaart.

Langs het water zijn er ook een tiental bruggen te bezichtigen, waaronder enkele ophaalbruggen en een draaibrug.

Het Centrumkanaal en de Italiaanse immigratie

Om ten slotte het kanaal ook te koppelen aan de industriële activiteiten uit de streek, moet er ook eens worden gestopt aan de Cantine des Italiens. De kolenwinning en de zware industrie hebben heel wat handenarbeid vereist, waardoor België wereldwijd arbeiders moest gaan zoeken. De Cantine des Italiens is dan ook een belangrijke plek in de immigratiegeschiedenis van Italianen in België. De kantine werd in 1946 gebouwd door de fabrieken van Boël voor de arbeiders, en ze werden omgebouwd tot café/restaurant en museum. In mei 2001 neemt de vzw Voies d'eau du Hainaut het beheer van de site over en wordt er een heus Interpretatiecentrum voor Immigratie opgericht.

Of je nu alleen bent, met het gezin, met vrienden of in groep, de vzw Voies d'Eau du Hainaut biedt jou tal van mogelijkheden om kennis te maken met het Historisch Canal du Centre en zijn hydraulische scheepsliften!

Ascenseur de Strépy-Thieu, Rue Raymond Cordier 50, 7070 Thieu (Le Roeulx)

Onze andere bezoeken

De Kabellift van Strépy-Thieu

Het Hellend Vlak van Ronquières